Bilgisayar Güvenliği

Evde çalışırken bilgisayarınızın güvenliğini sağlamak üzere önemli hatırlatmalar


    • Bilgisayarınızda mutlaka güncel bir Antivirüs kullanın. Microsoft Windows kullanıcıları için için Eset Endpoint Antivirüs yazılım lisansı İTÜ tarafından mensupların kullanımı amacı ile satın alınmıştır. Eset kurmak için tıklayınız.
    • Belirli periyotlarda bilgisayarınızı antivirüs yazılımınız ile taratın. Bu taramayı yaparken harici disklerinizi de bilgisayarınıza takarak taratmanız faydanıza olacaktır.
    • Kişisel bilgisayarınızın işletim sisteminin otomatik güncelleştirme seçeneğini aktifleştirin. En azından haftada bir mutlaka güncellemeyi unutmayın. İşletim sisteminizle birlikte kullandığınız diğer yazılımları da (Web Tarayıcısı, Ofis, Zoom vb…) aynı sıklıkta mutlaka güncelleyin.
    • E-posta okurken çok dikkatli olun ve her zaman şüpheci bir yaklaşım sergileyin. E-postaların eklerindeki dosyaları açmadan önce, ya da içlerindeki linklere tıklamadan önce, ya da cevap vermeden önce “bu e-postayı, bu kişiden bekliyor muydum?” sorusunu kendinize sorun. Eğer cevabınız hayır ise e-postayı tekrar kontrol edin. İTÜ/BİDB e-posta üstünden şifrenizi cevap olarak mail atmanızı ASLA istemez.
    • İTÜ şifrenizi girmeniz gereken servislerimizin DNS adları itu.edu.tr alan adı ile bitmektedir. Bunun dışındaki ortamlarda İTÜ şifrenizi asla girmeyin. Ayrıca itu.edu.tr dışındaki alanlarda İTÜ’ye ait e-posta vb. bilgilerinizi de vermeden önce gerçekten vermeniz gerekip gerekmediğine dikkat ederek hareket edin.
    • İTÜ hesabınızın şifresini, başka şifreler ile örneğin Zoom şifreniz ile ASLA aynı yapmayın. Her ortamda yapabiliyorsanız ayrı bir şifre kullanın. En azından İTÜ veya E-devlet hesabınız gibi kritik yerlerde birbirinden farklı ve başka yerlerde kullanmadığınız şifreler kullanın.
    • İTÜ şifrenizi kendi hafızanız dışında hiçbir dijital ya da fiziksel ortamda saklamayın ve başkaları ile asla paylaşmayın. Ev bilgisayarınızda web tarayıcınız ya da e-posta uygulamanız İTÜ şifrenizi saklamak ister misiniz diye seçenek çıkardığında bunu hayır diye seçmeniz daha güvenlidir.
    • Her zaman kendi kişisel bilgisayarınızı kullanın. Eğer bilgisayarınızı eşiniz, çocuğunuz gibi evdeki başka biri ile de paylaşmanız gerekiyorsa onlara yönetici olmadıkları birer hesap açarak kullandırın. Evde bile olsanız bilgisayarınızdaki oturumunuzu açık olarak bırakmayın.
    • Ev ağınızda gerekli güvenlik sıkılaştırmalarına mutlaka bir göz gezdirin. Kullandığınız modemin arayüz şifresini varsayılan şifrede bırakmayın. Yapabiliyorsanız ev kablosuz ağ ortamınızda MAC filtrelemesini devreye alın. Modeminizin kablosuz yayınında mutlaka şifreleme kullanın. Burada da şifreleme yöntemi olarak WEP yöntemini kullanmaktan kaçınınız, en azından WPA ve türevlerini seçiniz.
    • Bilgisayarınıza kaynağından ve güvenliğinden emin olmadığınız USB Bellek ve harici hard disk takmayın.